Mariakapelletje in Westelbeers


De architectuur van het kapelletje

Bij de driesprong waar de Spreeuwelsedijk zich splitst in Spreeuwelse- en Kapeldijk, staat bij beek de Grote Beerze de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel. Op deze plek bevond zich een oversteekplaats over de beek. Vermoedelijk is de stenen kapel gebouwd naar het voorbeeld van de oorspronkelijke houten kapel te Scherpenheuvel (Montaigu, België). Na de herbouw in de 19e eeuw zijn aan de kapel meermaals herstellingswerkzaamheden uitgevoerd. De laatste restauratie dateert uit 1980.

De kapel is klein van formaat; een rechthoekig bakstenen gebouwtje van 5 bij 3 meter. De apsis is op het oosten gericht. Het zadelvormige dak is bedekt met rode dakpannen.

Bij het driehonderdjarig bestaan van de kapel in 1937, ontwerpt architect Jos. Bedaux in opdracht het torentje met klokje dat aan de zuidmuur van het kapelletje wordt toegevoegd. Het is een schenking van de heer Sjef van Liebrechts, organisator (hoofdbroedermeester) van de Beerse processies. Het torentje heeft een vloeroppervlakte van 1 m² en heeft een met dakpannen bedekte zadeldak. Tegelijk met de bouw van het torentje zijn de zijmuren geheel vernieuwd.

De muren en topgevels zijn witgeschilderd op de onderste rijen stenen na. Dit geeft het kapelletje de aanblik alsof het zweeft.

In het midden van elk van de twee zijgevels is een rondbogig venster aangebracht, waarin een gebrandschilderd glas-in-loodraam is gezet. Ook de ingang tot de kapel en de ingang tot het torentje zijn rondbogig.
Boven in het torentje is in elk van de vier zijden een rondbogig galmgat te zien.

In de kapel is de oostelijke muur blauw geschilderd. Tegen deze muur omlijst een houten boogvormige altaarnis-met-console het Mariabeeldje. Onder de nis staat een tafel waarop brandende kaarsen in houders geplaatst kunnen worden. De wanden zijn gestuct. De vloer is met hout siervormig belegd.

meer informatie :


volgende : glazeniers

vorige : de geschiedenis van het kapelletje