St. Benedictus, Teeffelen


De ramen

In de apsis van de St.-Benedictuskerk bevinden zich twee gebrandschilderde glas-in-loodramen. In medaillons zijn het Heilig Hart van Jezus en het Heilig Hart van Maria voorgesteld – beide enigszins vervaagd door de tand des tijds.

De overige glas-in-loodramen zijn samengesteld uit rechthoekige ruitjes, soms ongekleurd, soms in pasteltinten. Oorspronkelijk waren er meer gebrandschilderde ramen in de kerk.

De glazenier

Glasatelier Wilhelm Derix, Goch

Wilhelm Derix (1837-1919) vestigt in 1866 een glasatelier in Goch (D). Hij voert opdrachten uit in eigen land, maar ook daarbuiten. Van zijn talrijke kerkramen zijn er honderden voor Nederlandse kerken ontworpen en vervaardigd.

In 1908 vervaardigt hij voor het Vaticaan het raam ‘Christus benoemt Petrus tot eerste pauselijke herder’. Daarop volgen nog twee opdrachten voor ramen in de Sixtijnse Kapel te Rome. Glasatelier Wilhelm Derix mag voortaan het predicaat ‘Pauselijk Hofleverancier’ voeren.

Later, door familie-uitbreiding, is het bedrijf gesplitst in zelfstandige ondernemingen. Het bedrijf van Hein Derix te Kevelaer, net over de grens in Duitsland, heeft eveneens veel gebrandschilderde ramen geleverd aan kerken in Nederland.

meer informatie :


volgende : de verschijning van het H. Hart
vorige : de verering van Benedictus