St.Luciakerk Ravenstein


de geschiedenis van de kerk

De in 1735 gebouwde St.-Luciakerk is de enige kerk in Noord-Brabant in Duitse barokstijl. Dit hangt samen met het feit dat Duitse jezu´eten en vorsten het Land van Ravenstein lange tijd hebben bewoond en bestuurd. De architect is helaas onbekend, doordat de desbetreffende archivalia in de Tweede Wereldoorlog, bij een bombardement op DŘsseldorf, zijn vernietigd.

De bakstenen zaalkerk heeft een vierkant grondplan met afgeschuinde hoeken en een smal driezijdig gesloten priesterkoor. Zowel het grote mansardedak als de toren hebben een lantaarnbekroning. Bijzonder is de plaats van de achthoekige toren: achter het priesterkoor. Het interieur heeft een gestuukt koepelgewelf. Veel meubilair uit de bouwtijd, waaronder het barokke hoogaltaar, is bewaard gebleven.

In 1729 werd een loterij georganiseerd om de bouw van de kerk te financieren. Initiatiefnemer was de advocaat Johan van Willigen, die er, samen met zijn vrouw, een prominente grafzerk in de kerk mee verdiende. Hij woonde in het statige witte pand tegenover de kerkingang, dat tot de annexatie van Ravenstein door Oss (2003) als stadhuis in gebruik was.

Het plan van de jezu´eten om een grote kruiskerk te bouwen, ging niet door. Twee protestanten in het hart van Ravenstein lieten zich niet onteigenen, waarna de huidige kerk werd gebouwd.

meer informatie:


volgende : de glazeniers


foto Gerrit Koel