Boterkerkje / Mariakapel


de glazenier

De ontwerper van het enige gebrandschilderd raam (2004) in de kerk is glaskunstenaar en glazenier ir. Jan Kooijman (*1923 Giessenburg in de Alblasserwaard).

Momenteel is hij woonachtig in Middelbeers, gemeente Oirschot. In wezen is Kooijman een kunstenaar in hart en nieren, maar hij houdt eerst een andere koers aan. Hij kiest voor een militaire loopbaan. Na zijn Gymnasiumopleiding, in de oorlogsjaren afgerond, volgt hij een korte periode een technische opleiding.

Eind 60’er jaren van de 20e eeuw geeft de ingenieur zijn artistieke talent de kans om zich te ontwikkelen. Bij Glasbewerkingsbedrijf in Tilburg volgt hij zijn glazeniersopleiding. Hier leert hij zijn ontwerpen zelf te brandschilderen en te vervaardigen.

Bijzonder detail is, dat hij niettegenstaande het verschil in leeftijd, stijl en interesse een nauwe vriendschappelijke band aangaat met Marc Mulders, de bekende glaskunstenaar. Kooijmans glaskunst heeft veel ramen opgeleverd.

In 2004 is het door de glaskunstenaar ontworpen en vervaardigde raam De Stralende Schepping geplaatst in het van oorsprong katholieke, maar huidige protestantse Mariakerkje.

In de protestantse kerk te Heelsum (Gld) zijn eveneens ramen van Jan Kooijman te zien. Ook in de kazerne in Oldenbroek (Ov) is een raam aangebracht, waarop de namen van alle gevallenen tussen 1945 en 1953 uit die kazerne gebrandschilderd zijn. Het voormalige Landgoed Beukbergen te Zeist bezit een raam van zijn hand. Het oude familiewapen is erop gebrandschilderd met aan weerszijden een glazen fries (smalle strook in bovenkant van een muur) met kleurrijke, ornamentele vormen.

Bij een brand op Landgoed in Gendringen (Gld.) wordt het huis volledig verwoest, maar zijn raam, uit 2005, is gespaard gebleven. Na de wederopbouw van het gebouw heeft het raam hierin weer zijn plaats teruggekregen. Dit raam is tevens het laatste dat de glaskunstenaar ontworpen en vervaardigd heeft.


volgende : het raam

vorige : de geschiedenis van het kerkje