Everarduskapel, Megen


De ramen

In 1955 worden in de Everarduskapel drie gebrandschilderde glas-in-loodramen geplaatst van Jan Vaessen. Ze verbeelden de roeping van broeder Everardus. De ramen hebben slechts drie kleuren: wit, zwart en geel. Het wit is het wit van het glas zelf, uitgespaard in de overvloedig aangebrachte zwarte brandverf. Door verdunning ontstaan ook grijstinten. Gele accenten doen sommige details flonkeren en verhevigen de symboliek.

De ramen zijn opgebouwd uit regelmatige rechthoekige ruitjes. Het loodweefsel is derhalve een eenvoudig raster van horizontale en verticale lijnen, dat dwars door de voorstelling loopt in plaats van zich te voegen naar de contouren van de tekening.

De glazenier

Jan Vaessen (1900-1958) is geboren in Roermond en aanvankelijk werkzaam bij het bekende Atelier Nicolas aldaar. Later vestigt hij zich als kunstschilder en glazenier in Vught. Hij krijgt diverse opdrachten van de franciscaner orde.

Vaessen is de uitvinder van het glas-in-plasticraam. Na uitgebreide proefnemingen en onderzoek door TNO in Delft, wordt in 1954 het eerste raam volgens dit procedé onthuld in het pensionaat van de franciscanen in Kerkrade-Bleijerheide.


volgende : de verering van Everardus
vorige : de geschiedenis van de kerk