St.Lambertuskerk Huisseling


de geschiedenis van de kerk

Al in 1421 wordt er melding gemaakt van een St.-Lambertuskerk in Huisseling. De middeleeuwse kerk wordt in 1621 op last van de Staten-Generaal gesloopt in verband met de aanleg van vestingwerken in het nabijgelegen Ravenstein. De sloop moet een vrij schootsveld mogelijk maken. Ook 29 huizen worden afgebroken.

In 1626 begint men met de bouw van een nieuwe kerk, ditmaal wat verder van Ravenstein. In 1853 wordt deze kerk vergroot en in 1910 zijn er wederom uitbreidingsplannen. De oude kerk wordt echter afgebroken en er verrijst in 1911 een nieuwe kerk op dezelfde plaats. De architect is Caspar Franssen, die ook de kerken van Lith, Lithoijen en Reek bouwde.

Het gebouw is eenbeukig met dwarspanden. De vijfzijdige apsis is lager dan schip en koor. Het schip telt drie gewelfvakken met elk twee gekoppelde spitsboogvensters. De toren is noordoostelijk geplaatst, in de hoek van koor en dwarspand.

De architect

Caspar Franssen (18601932) werkt vanaf 1883 als chef de bureau bij de architect P.J.H. Cuypers te Roermond, op wiens naam veel neogotische kerken staan, maar ook bekende gebouwen als het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. In 1888 richt Franssen zijn eigen architectenbureau op in Tegelen (bij Venlo), dat in 1892 naar Roermond verhuist. Hij bouwt ongeveer vijftig kerken, de meeste in de bisdommen s-Hertogenbosch en Roermond. Zijn stijl is aanvankelijk neogotisch, vanaf 1897 ook neoromaans.

meer informatie :


volgende : de glazeniers

Lambertuskerk Huisseling